Edge does not show EV Trust badge when SmartScreen is disabled

Issue #16956334 • Assigned to Leslie C.

Details

Author
ruben h.
Created
Apr 15, 2018
Privacy
This issue is public.
Found in
  • Microsoft Edge
Reports
Reported by 2 people

Sign in to watch or report this issue.

Steps to reproduce

Hi,

Edge does not show the green address bar even when sites are using a EV-cert. Edge wil only show the grey padlock.
The problem is seen on multiple (but not all) computers and on all websites using a EV-cert for instance when you surf to: https://www.bonnieradvocaten.nl only the grey padlock is shown even though the site uses a EV-Cert and the certificate-chain is in order.

Please see the attached screenshot.

Other browsers like: IE, Firefox, Chrome do show the green-bar.

Attachments

Comments and activity

  • Microsoft Edge Team

    Changed Assigned To to “Steven K.”

  • Hi,

    I am seeing the green padlock.  See the attached screenshot.

    Will you provide the extended version of Windows 10 you are using?  Win + S and type “winver” and hit enter.

    Perhaps an issue with your local certificate store?  Let me know and we can debug this further.  I also suggest trying this from another Windows 10 machine.

    Steve

  • Hi Steve,

    The output for winver:
    Version 1709 build 16299.371

    The issue with Edge is seen across multiple machines (at home) oddly enough the systems i manage at work do not exhibit this problem.

    I don’t think it’s a Cert-store issues since IE on the same machines does show the green bar.

    I’ve found others that seem to have similar issues with Edge

  • Hi Ruben,

    Thank you for the quick response.  I will investigate this further.

    Steve

  • Eric,

    It seems as if Edge is treating the EV-cert as a OV (Organisation Validation) certificate, since Edge does show the municipality and country-code in the Certificate details, but not the company name.

    Please see the screenshot i attached.

  • Where i wrote Eric i meant Steve ofcourse :)

    (I’ve had a short night)

  • Microsoft Edge Team

    Changed Assigned To from “Steven K.” to “Venkat K.”

    Changed Status to “Confirmed”

  • Is SmartScreen enabled on the machine that is reproducing this issue? When you disable SmartScreen for Microsoft Edge, the UI can revert to the non-EV UI.

    https://twitter.com/ericlaw/status/993946033532145666

  • Smartscreen is disabled yes.

    Is this by design, i mean the EV-Cert UI (the green bar) shouldn’t be tied to having Smartscreen enabled…

  • Microsoft Edge Team

    Changed Title from “Edge does not show green adress on sites with EV cert” to “Edge does not show EV Trust badge when SmartScreen is enabled”

    Changed Assigned To from “Venkat K.” to “Leslie C.”

    Changed Status from “Confirmed”

    Changed Title from “Edge does not show EV Trust badge when SmartScreen is enabled” to “Edge does not show EV Trust badge when SmartScreen is disabled”

  • Doesn’t work whether smarscreen is disabled or not. The website is also hosted on iis as well.

You need to sign in to your Microsoft account to add a comment.

Sign in